Neden Kurumsal Mimari?

Kurumlarda Kurumsal Mimari faaliyetinin yürütülmesi ile ilgili çok sayıda soru karşımıza çıkmaktadır.

Böyle bir faaliyetin yürütülmediği durumlarda “Bu işi neden yapmalıyız?” sorusu gündeme gelmekte. Faaliyet var ve departman yoksa “Bunun için ayrı bir departman kurmak zorunda mıyız?” Faaliyet yürütülüyor, organizasyonda yeri de var ancak sıra işleyişi resmileştirmeye ve diğer birimleri işin içine katmaya gelmiş. Bu durumda ortaya çıkan sorular ise şunlar: “Hangi süreçler yürütülmeli?”, “Kurumsal mimari faaliyetlerinin BT projelerine dahil oluşu nasıl bir çerçeveye oturmalı?”, “Yeni yönetişim yapısı olmalı?

Tüm bunların biraz dışına çıkmak, konuya daha geniş bir perspektiften bakmak ve “Neden kurumsal mimarileri geliştirmek ve yönetmek zorundayız?” sorusunu sormak zorundayız.

Sorunun kısa hali: Neden kurumsal mimari? Daha doğru ve uzun ifadesi: “Şirketimizde veya kurumumuzda neden kurumsal mimari geliştirme faaliyeti yapmalıyız?”

Burada gelmesi muhtemel cevaplar:

  • Mevcut durumun resminin çıkartılması amacıyla
  • Hem mevcut durumun hem gelecek durumun resminin çıkartılması amacıyla
  • Hem mevcut durumun hem gelecek durumun resmi çıkartılarak dönüşüm planının hazırlanması için
  • İş stratejileri ile operasyonlar arasındaki bağlantının kurulması, sürekliliğinin sağlanması ve dönüşüm planlarının hazırlanması için

Tecrübenin bize gösterdiği odur ki kurumsal mimari faaliyeti yürütmenin amacı sadece mevcut durumun resmini çıkartmak olmamalıdır. Varoluş gayesi bu olan bir Kurumsal Mimari birimi faydasız olmaya mahkumdur.

Öyleyse tekrar soralım: “Neden kurumsal mimari?”

Cevaplarım şöyle:

  1. Kurumlar, sistemler, projeler çok karmaşık hale geldi. Bunların mevcut ve gelecek durumlarının resimleri çizilmeden herhangi bir projeye başlamak dahi mümkün değil.
  2. Değişim ve dönüşüm kaçınılmaz. Yıkıcı güçler (disruptive forces) her yönden saldırıyor. Dönüşümü zamanında anlayanlar ve iyi yönetebilenler ayakta kalacaktır.
  3. İş stratejilerinin günlük operasyonlar ve yürütülen projeler ile bağlantısını kurmayan işletmelerin bu dönüşümü başarabilmesi mümkün değil. Aradaki bağlantı ise ancak kurumsal mimari faaliyeti ile kurulabilir.

Sizin yorumlarınız neler? İşletmenizde veya kurumunuzda bir kurumsal mimari faaliyeti yürütülüyor mu? Bu konuda uzmanlaşmış bir ekip veya bir birim var mı? Bu sorunun cevabı evet ise temel varoluş gerekçeleri nedir?

error: İçerik Korumalıdır.